Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v ohrožení: Nemá dost programů zaměřených na radikální muslimy

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Deník Rheinische Post upozornil, že pouze polovina ze 16 německých spolkových zemí má speciální programy zaměřené na práci s radikalizovanými nebo radikalizací ohroženými muslimy.

Německo za poslední dva roky zasáhlo několik islamistických teroristických útoků, z nichž si ten nejkrvavější z loňského prosince vyžádal 12 obětí.  V Německu je zhruba deset tisíc salafistů, tedy islámských fundamentalistů. Dalších více než 930 radikálů odešlo ze spolkové republiky v uplynulých letech bojovat za Islámský stát do Sýrie a Iráku.

Především navrátilci z takových bojů potřebují podle odborníků psychologickou i jinou podporu, aby se znovu dokázali začlenit do společnosti.

Ve spolkové republice ale chybí psychologové, lékaři a učitelé, kteří by s takovou prací měli zkušenosti. Polovina spolkových zemí navíc nemá žádné státní programy, které by na radikalizované nebo radikalizací ohrožené muslimy byly zaměřené.

Ze zemí, kde takové programy fungují, jimi nejvíce muslimů prošlo v Severním Porýní-Vestfálsku (650), Hamburku (285), Dolním Sasku (220), Hesensku (141) a Bavorsku (130).

Celoněmecká vláda na prevenci extremismu dává ročně 115 milionů eur (téměř tři miliardy korun), ještě před čtyřmi lety to bylo jen 35 milionů eur (900 milionů korun).

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy