Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požadavky ruského ministerstva školství na poučnou přednášku o AIDS vyvolaly skandál

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku se chystala celostátní internetová přednáška pro studenty a studentky o prevenci viru HIV a nemoci AIDS. Pořadatelé ale narazili u ministerstva školství. Jeho úředníce totiž požadovala, že nesmí zaznít výraz "prezervativ", a má se hovořit "raději o mravnosti, než o oplzlostech".

Skandál okolo přednášky propukl krátce poté, co se na veřejnost dostalo, že vlivná pravoslavná církev se snaží prosadit do škol nový předmět: mravní základy rodinného života.

Předchozí internetové lekce, uskutečněné loni a předloni 1. prosince na Světový den boje proti AIDS, si ministryně školství pochvalovala. Tentokráte ale ministerstvo zaujalo stanovisko, že přednáška by se od "prevence HIV" měla posunout k "prevenci morálních hodnot".

Redukovat rizika nákazy jen na asociální chování pokládá koordinátor projektu Sergej Bulanov za nesprávné: "Třicet procent infikovaných žen se nakazilo od jediného partnera ve svém životě. Asociální způsob života nevedly ani děti, nakažené od narození," prohlásil Bulanov.

"V Rusku teď převládá názor, že je lepší dětem o sexu nic neříkat," prohlásil šéf federálního střediska pro AIDS Vadim Pokrovskij. "V Německu, kde je sexuální výchova povinným předmětem, loni zaznamenali 3500 případů nákazy HIV, zatímco v Rusku více než 100.000. Vidíme dva odlišné přístupy a dva odlišné výsledky," dodal.

V Rusku je oficiálně zaregistrováno kolem 800.000 lidí nakažených virem HIV. Podle odhadů zdravotníků je ale celkový počet přinejmenším dvojnásobný.

Témata:  Rusko HIV (RNA virus z rodu lentivirus) nemoc

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy