Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii byl zabaven kontejner s "drogou džihádistů". IS chtěl financovat útoky z jejího prodeje

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Řím - Italští celníci zabavili v přístavu Gioia Tauro na jihu země 24 milionů tablet syntetického opiátu v hodnotě 50 milionů eur (1,28 miliard Kč). Islámský stát (IS) chtěl výnosy z prodeje tablet financovat útoky po celém světě.

Zabavený tramadol bývá označován jako "droga bojovníka". Kdo ji požije, přestane vnímat strach, bolest, hlad, nemá zábrany a nepociťuje únavu. Z těchto důvodů IS už nějakou dobu ovládá jeho pašování a distribuci, napsal list La Repubblica.

Kontejner, v němž byly tablety objeveny, připutoval do jihoitalského přístavu z Indie a směřoval do Libye, odkud jej IS zřejmě plánoval rozprodat na územích, která drží pod kontrolou.

Prodej drog "řídil přímo Islámský stát a jeho prostřednictvím chtěl financovat teroristickou činnost, již plánoval IS vykonávat po celém světě," řekl vrchní prokurátor Federico Cafiero De Raho. "Částí tohoto nelegálního zisku chtěl (IS) financovat extrémistické skupiny v Libyi, Sýrii a v Iráku," dodal.

Pilulky tramadolu byly nalezeny i v úkrytu Salaha Abdeslama a ostatních teroristů, kteří v listopadu 2015 zabili v pařížském klubu Bataclan 130 lidí. Stopy stejné látky měl v krvi i útočník, který v tuniském turistickém letovisku v Súse v červenci 2015 zastřelil 38 lidí. Podle některých zdrojů tramadol užívá i nigerijská islamistická skupina Boko Haram při výcviku dětských vojáků.

"Přístavem Gioia Tauro prochází všechno možné a nemůžeme se divit, když narazíme i na zásilky podobných látek," uvedl prokurátor Gaetano Paci. Dodává, že jedno znepokojující zjištění se přesto objevilo: přístavištěm Gioia Tauro neprojde nic bez souhlasu "klanu", který překladiště z valné části kontroluje. "Už nějakou dobu víme tom, že (kalábrijská mafie) 'Ndrangheta udržuje styky s blízkovýchodními organizacemi," dodává Paci.

Témata:  drogy Islámský stát Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy