Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt zavrhuje předmanželský sex. Moderátorka svým pořadem šokovala zemi, jde do vězení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Káhira - Projevy liberálních názorů na sexualitu jsou v Egyptě tvrdě stíhány. Moderátorka stanice An-Nahár TV dostala tři roky vězení za přenos, ve kterém diskutovala o možnostech otěhotnění mimo tradiční manželství.

Moderátorka Duá Saláová před několika měsíci v kontroverzním přenosu pořadu Dody Show vyzvala diváky, aby se s ní podělili o názor na sex před uzavřením manželství.

Také navrhla, že by ženy mohly vstupovat do krátkodobých sňatků s cílem zplození dítěte, za což by mohly svým partnerům platit. Salahová dále poukázala na skutečnost, že dárcovství spermatu je v západním světě rozšířené, zatímco v Egyptě je nepřijatelné.

Egyptské úřady mají za to, že myšlenky vyjádřené v pořadu "ohrožují základy egyptského života" a kontrolní orgány na tři měsíce pozastavily pořad s tím, že "propaguje postoje, které jsou naší společnosti cizí". Pohlavní styk před manželstvím vnímá většina obyvatel konzervativního Egypta jako nepřijatelný, uvedla BBC.

Egypt obvinil Saláovou také z toho, že před kamerami provádí "podivné a kontroverzní kousky". Úřady tím měly na mysli například to, že v pořadu nosila vycpávku imitující těhotenské břicho a jednou přenos zahájila koupelí v pěnové lázni, napsal web africanews.com. Kromě pobytu za mřížemi nařídil soud v Káhiře moderátorce také zaplatit pokutu ve výši 10.000 egyptských liber (asi 12.500 korun).

Témata:  Egypt Islám ženy muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy