reklama

Britská premiérka Theresa Mayová ve snaze bojovat proti obtěžování zveřejnila dnes etický kodex platný pro členy její Konzervativní strany, informovala agentura Reuters.

Poslanec Kelvin Hopkins se choval "nevhodně" a do skončení vyšetřování bude ze strany vyloučen, informovali labouristé. Šestasedmdesátiletého Hopkinse ze sexuálního obtěžování obvinila sedmadvacetiletá levicová aktivistka Ava Etemadzadehová.

V rozhovoru poskytnutém BBC dnes uvedla, že si na poslancovo chování už dříve stěžovala, aniž by se cokoli stalo. Podle svých slov se cítila "bezmocná a izolovaná", když zjistila, že byl Hopkins určitou dobu poté, co na jeho chování upozornila, dokonce povýšen. Předseda labouristů Jeremy Corbyn jej povolal do své stínové vlády.

Vlna odhalování případů sexuálního obtěžování, která se začala po světě šířit v souvislosti s aférou amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zasáhla britskou politiku naplno. Obvinění čelí kromě Hopkinse a odstoupivšího ministra obrany Fallona například i šéf kabinetu premiérky Damian Green či náměstek ministra pro mezinárodní obchod Mark Garnier.