Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi Kanadou a Ruskem: Ottawa uvalila sankce na lidi viněné ze smrti Magnitského

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa/Moskva – Ottawa uvalila sankce na 30 ruských činitelů, kteří podle ní stojí za smrtí ruského právníka Sergeje Magnitského. Rus, který policejní a justiční pracovníky z Ruska obvinil z rozsáhlých defraudací, v roce 2009 zemřel ve vězení za nejasných okolností. 

Moskva na opatření Ottawy odpověděla prakticky ihned, když schválila seznam kanadských činitelů, kterým zakazuje vstup na ruské území. Oznámila to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Rusko v reakci uvedlo, že Kanadu opakovaně varovalo před případným tlakem na Rusko s pomocí sankcí. Varovali jsme, že podobné kroky nezůstanou bez odezvy... Na základě reciprocity bylo přijato opatření, které zakazuje řadě kanadských činitelů vstup na území Ruské federace. Seznam (činitelů) je dlouhý, jsou na něm desítky jmen. Jedná se o rusofobní občany Kanady, kteří systematicky rozvracejí dvoustranné (rusko-kanadské) vztahy," uvedla Zacharovová v prohlášení.

Podle jména Magnitského byl pojmenován sankční seznam, kterým se od roku 2012 řídí Spojené státy. Washington po smrti právníka přijal zákon znemožňující vstup do země a přístup k americkému bankovnímu systému lidem, kteří jsou za jeho smrt odpovědní.

Ke stejným opatřením se nyní připojila i Ottawa. Vláda sankce přijala na základě nového zákona, který jí umožňuje zaměřovat se na osoby, které porušují lidská práva, uvedlo ve svém prohlášení kanadské ministerstvo zahraničí. Na sankčním seznamu se tak ocitl například šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bastrykin.

Témata:  Rusko Kanada

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy