Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeljabinsk se připravuje na návštěvu Putina, zakázal nošení plynových masek

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruské město Čeljabinsk na Urale varovalo místní obyvatele, aby se v příštích dnech vystříhali „nošení speciálních protichemických obleků a plynových masek". Úřady jim pohrozily vysokými pokutami či dokonce vězením.

Ve městě se má totiž setkat ruský prezident Vladimir Putin s kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem, a místní ekologové vyzvali občany, aby od 7. do 9. listopadu chodili po ulicích v plynových maskách, s dýchacími přístroji či v protichemických kombinézách, aby předvedli hlavám států, v jak mizerném ovzduší musejí žít.

Opovážlivcům, kteří ekology uposlechnou, radnice hrozí nejen pokutou ve správním řízení, ale i trestním stíháním, protože žádné ekologické demonstrace nepovolily. A ve městě platí od víkendu až do 10. listopadu mimořádná bezpečnostní opatření.

Prezidenti mají v Čeljabinsku navštívit konferenci o spolupráci mezi ruskými a kazašskými regiony, na jejíž přípravu - a na zušlechtění vzhledu průmyslového města - úřady podle médií vynaložily miliardu rublů (asi 370 milionů Kč). Dosud se ale neví, kdy přesně Putin dorazí.

Letošní rok je v Rusku oficiálně označován za „rok ekologie", ale v Čeljabinsku se podle serveru Uralpress vyznačuje především neobvykle velikým počtem dnů, kdy i úřady přiznávají „nepříznivé podmínky" v ovzduší.

Čeljabinsk je proslulý především výrobou tanků. Odvrácenou stranou vysoké koncentrace průmyslu je skutečnost, že město a okolí patří k místům s nejvíce znečištěným ovzduším v celé zemi.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy