Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exdiplomat popisuje, jak se žije pod vládou Kim Čong-Una. Vůdce chce, aby se ho všichni báli

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Pchjongjang/Washington - Bývalý severokorejský diplomat a tajemník severokorejského velvyslance v Londýně, Tche Jong-ho, před rokem utekl ze země, protože už nadále nechtěl být "moderním otrokem", řekl v rozhovoru pro novináře po svém vystoupení před americkým Kongresem, kde varoval před nebezpečím a dával rady ohledně toho, jak by měly Spojené státy konflikt vyřešit.

"Nechtěl jsem, aby mí synové vedli stejný život jako já," řekl Tche. Jako vysoce postavený úředník přitom měl v zemi jistá privilegia. Jenže roky strávené v zahraničí, kdy si mohl porovnat svobodu v cizině s pevnou vládou mocného politbyra, které ovládá KLDR, ho přesvědčily o tom, že se Severní Korejou je něco opravdu špatně a on už nechtěl být její součástí.

K upevnění moci vlády přitom došlo v posledních letech, za Kim Čong-Ila, otce současného vůdce, si země užívala pozvolného uvolňování vztahů. "Kim Čong-Un už od počátku musel řešit případnou rebelii proti svému nástupnictví. Už nemohl nadále povolit rozvolňování a musel vládu opět vzít pevně do rukou. Proto je teď znám spíš jako krutý vládce. Chce, aby se ho všichni báli," vysvětlil Tche.

S nástupem Kim Čong-Una došlo v zemi k několika změnám. Jednak se současný vůdce trochu odvrátil od svého otce, který nebyl na veřejnosti zas tak oblíbený. Momentálně se snaží spíše zopakovat dobu svého dědečka Kim Ir-Sena, který i po tolika letech od smrti je stále vnímán jako národní bůh. Tche i mnoho další uprchlíků z KLDR tvrdí, že Kim Čong-Un rozšířil seznam zločinů, za které teď můžete být trestaní smrtí. Znovu také dochází k únosům za bílého dne, pokud se režimu zprotivíte, protiamerická propaganda je také každým dnem silnější.

Bývalý diplomat taky tvrdil, že jeho synové vždy toužili po svobodném životě. Díky svému postavení mohl dopřát dětem kvalitní zahraniční výuku, ale vždycky tady hrozilo, že se rodina bude muset vrátit zpět do KLDR. "Mí synové nikdy nepřišli s návrhem, že bychom se už nemuseli do země vrátit, ale já věděl, že po tom velmi toužili," myslí si Tche.

Širší rodina však diplomata okamžitě odsoudila. Poté, co Tche s rodinou požádal v roce 2016 jihokorejskou vládu o azyl, Severní Korea dovolila zbytku jeho příbuzných promluvit před novináři, aby to uprchlíkovi řádně vytmavili. Jeho sestra mu vzkázala, že mu rodina nikdy neodpustí, zatímco jeho bratr tvrdil, že jim všem přinesl ostudu a že bude dělat vše pro to, aby zemi a vládě odčinil jeho Tcheův zločin.

I přes kritiku však byl Tche rád, že mohl vidět svou rodinu na videu. "Jsem za to rád, vypadají, že se jim daří dobře. I když jsou naštvaní, aspoň jsou naživu," řekl bývalý diplomat s odkazem na to, že rodiny přeběhlíků většinou čeká trest v pracovních táborech za to, že jiný rodinný příslušník utekl. V Severní Koreji se po léta uplatňuje kolektivní vina a uvěznění mohou být i ti, kteří o zločinu neměli tušení.

Témata:  Severní Korea USA Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy