Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánci demonstrovali za propuštění vězněných politiků a aktivistů

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Tisíce lidí dnes vyrazily do ulic Barcelony a dalších katalánských měst, aby se dovolávaly propuštění vězněných členů sesazené regionální vlády.

Symbolem dnešních protestů se staly vytištěné výzvy k propuštění exministrů a aktivistů, kterými demonstranti oblepili městská prostranství. Informovala o tom španělská média.

"Svobodu politickým vězňům!" či "Jsme republika!" provolávali lidé, kteří zaplnili náměstí před barcelonskou univerzitou. V rukou drželi graficky jednotné portréty osmi uvězněných členů vlády a dvou šéfů separatistických organizací, jejichž propuštění požadují.

Stejnými plakáty oblepili příznivci separatistických politiků zdi desítek budov, stánky či autobusové zastávky v katalánské metropoli.

Podle dvou katalánských organizací ANC a Ómnium cultural, jejichž vůdci jsou rovněž ve vazební věznici, bylo dnes v ulicích Barcelony vylepeno celkem 30.000 plakátů žádajících svobodu pro lidi uvězněné kvůli přípravě referenda o nezávislosti a jejímu vyhlášení. Další tisíce výzev vylepili protestující ve městech Lleida, Tarragona a Girona.

Témata:  Katalánsko Španělsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy