Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dárky nedáváme. Netanjahu vydá těla Palestinců jen výměnou za izraelské zajatce

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Jeruzalém - Izrael zřejmě využije těla pěti Palestinců nalezená v tunelu pod hranicí s Pásmem Gazy k nátlaku na vydání svých vojáků z tohoto palestinského území.

Armáda 30. října odpálila podzemní chodbu, kterou budovali radikálové z Pásma Gazy do Izraele. O život při tom přišlo 12 lidí a těla pěti z nich zůstala v ještě nedokončené chodbě.

O víkendu je vojáci vyprostili a premiér Benjamin Netanjahu dnes řekl, že těla nebudou vydána, pokud Hamás nepropustí zajaté Izraelce a nevydá těla dvou mrtvých vojáků. "Řídíme se jednoduchým pravidlem: Zaútočíme na kohokoli, kdo bude útočit na nás. A nedáváme dárky bez protihodnoty. Své syny dostaneme domů," řekl.

Hamás drží v Pásmu dva Izraelce, kteří se sami dostali přes plot mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Nezveřejnil jejich fotografie a nepodal žádný důkaz, že jsou naživu. Jeden je v Pásmu od roku 2014, druhý od roku 2015. Podle izraelského tisku jsou naživu, ale potřebují léky.

Zástupci Hamásu v září podmínili vydání těl a rukojmích propuštěním nejméně 50 zatčených Palestinců. Jde o osoby, které se dostaly na svobodu v rámci výměny velké skupiny vězňů v roce 2011, ale Izraelci je kvůli násilnostem pak znovu zatkli.

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy