Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát je v koncích? Už si nemůže vybírat, do bojů povolává i ženy

Radikálové z Islámského státu vyzývají ke zničení Francie
Radikálové z Islámského státu vyzývají ke zničení Francie
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád/Damašek - Islámskému státu ve velkém chybí džihádisté, proto se své stavy snaží posílit i ženami. Nyní po nich chce, aby se staly mudžáhidatkami, tedy posvátnými bojovnicemi za islám. Ženy byly často vídány v propagačních videích, jak mávají se zbraněmi, většinou však zastávaly pozice u morální policie. Nyní by se měly dostat i do předních bojových linií.

Území pod vojenskou kontrolou IS v současné chvíli leží především na hranici se Sýrií v údolí řeky Eufrat. Teroristická skupina, která v roce 2014 kontrolovala asi třetinu Iráku, letos přišla o své "hlavní města" v Iráku i v Sýrii, nyní byla poražena i v městech Káim a Dajr az-Zaur. Zahraniční bojovníci prchali ve velkém pryč, většina džihádistů je už pobita. Islámský stát tak nasazuje svoji poslední naději - ženy.

Chalifát, který je znám svým islámským právem a který pohlížel na ženy jako méněcenné nyní volá o pomoc, aby se také zapojily do bojů. Pozorovatelé to můžou považovat za důkaz zoufalosti, propaganda však vysvětluje, že ženy měly vždy v islámu místo a je pouze správné, že se účastní obrany svatého státu.

Ve zveřejněném článku "Povinnosti ženy, aby šířila džihád" se píše o tom, že ženy by měly být připravené přijmout roli mudžáhidatek a neměli by ani váhat, pokud ve jménu Alláha padnou v boji. Text byl oficiálně zveřejněn na fóru Naba, kam často píše nejvyšší vedení své stanovisko. Prohlášení je v kontrastu s tradiční rolí ženy, o kterou IS dlouhodobě usiluje.

Doteď chalifát ukládal ženám úkol poslouchat své muže, starat se o domácnost a vychovávat novou generaci bojovníků. To dokazuje i ve svých videích, ve kterých zachycuje muže odcházející na bojiště, zatímco žena zůstává doma s dětmi. Ještě v roce 2014 oficiální vedení prohlásilo směrem k ženám, že bojiště není pro ně. "Máme tu tisíce bratrů, kteří jsou nedočkaví, přesto se nedostávají do bojů. Musí zůstat v rezervě. Pro ženy zde nemáme místo vůbec." Nyní se však karta obrací.

Kromě toho se snaží Islámský stát cílit i na ženy v zahraničí, aby podobně jako muži vykonávali úkol osamělých vlků. Podle pozorovatelů si IS tímto krokem sám uškodil. Vždy byl hrdý na svou přísnou doktrínu, tu teď však sám porušuje, když do zbraní povolává i ženy. Svatá válka jim byla celou dobu odepřená, jejich úkolem bylo "podporovat a uspokojovat" hlavu rodinu. Nyní však jdou sami proti sobě, když se snaží zaktivnit i ženské pohlaví.

Témata:  Islámský stát Sýrie ženy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy