reklama

Fachin oznámil svůj odchod ze strany poté, co jej k tomu vyzval vůdce zastřešující celošpanělské organizace strany Podemos Pablo Iglesias. Vadil mu Fachinův příklon k myšlence katalánské nezávislosti, kterou vedení Podemos nepodporuje, ačkoli souhlasí s možností vyhlášení referenda a kritizuje autoritativní kroky Madridu.

"Do voleb 21. prosince nepůjdu s jednou stranou, ale pokud by se nám podařilo vytvořit nějakou společnou frontu, té se zúčastníme," řekl Fachin s tím, že registroval novou stranu, která by se chtěla podílet na předvolební koalici s hlavními separatistickými formacemi.

Pro spojení sil stoupenců nezávislosti se o víkendu vyslovilo i vedení Demokratické evropské strany Katalánska (PDeCAT), která je podle průzkumů druhou nejsilnější formací podporující katalánskou nezávislost. Nejsilnější Republikánská levice Katalánska (ERC), které voličské ankety přisuzují jasné volební vítězství, se však zatím ke spojování sil staví rezervovaně.

Víkendový průzkum listu La Vanguardia naznačil, že separatistické strany mohou ve volbách vypsaných Madridem těsně ztratit dosavadní většinu 72 křesel ze 135, díky které parlament jednostranně vyhlásil nezávislost Katalánska.