Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předběžné rozhovory o německé vládě by měly skončily 16. listopadu, říká Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Předběžné rozhovory o nové vládě by měly skončit do 16. listopadu, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Do té doby podle ní ještě její konzervativní unii CDU/CSU, svobodné demokraty (FDP) a Zelené čeká hodně práce. 

Merkelová, která zatím takto jasný časový termín nestanovila, to dnes uvedla ve videu, které zveřejnila na svém facebooku.

V uplynulých více než dvou týdnech spolu strany prodiskutovaly 12 tematických oblastí, které si vytyčily, čímž podle předsedkyně křesťanských demokratů skončila první etapa vyjednávání. Od úterý se začnou vyjednavači jednotlivými oblastmi probírat znovu, tentokrát by už ale měli přicházet s konkrétními návrhy kompromisů.

Vedení trojice politických uskupení se podle Merkelové dnes večer dohodne na tom, jaké otázky je nutné vyřešit už ve fázi takzvaných sondovacích rozhovorů. Politička očekává, že se sporné otázky podaří vyřešit koncem tohoto, nebo začátkem příštího týdne.

Když se to stranám, které nejvíce dělí názory na migrační a klimatickou politiku, podaří, budou moci přistoupit k práci na konkrétní podobě koaliční smlouvy.

Témata:  Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy