Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé ve Varšavě uctili památku Poláka, který se na protest proti vládě upálil

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava – V polské metropoli se dnes více než tisícovka lidí zúčastnila demonstrace k uctění krajana, který se v centru hlavního města zapálil na protest proti vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Většina demonstrantů přišla podle listu Gazeta Wyborcza v černém či šedém oblečení.

Demonstranti se nejprve mlčky shromáždili u Paláce kultury, kde se 19. října čtyřiapadesátiletý Piotr Szczensny zapálil. „Miluji svobodu nade vše. Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že moje smrt pohne svědomím," napsal v letáku, v němž zároveň obvinil vládu z porušování občanských svobod.

Szczensny po sobě zanechal manželku, syna a dceru. Dříve se osm let léčil z depresí. V dopisech na rozloučenou ale podle syna žádal, aby jeho čin nebyl spojován s jeho nemocí.

„Probuďte se! Ještě není pozdě!" znělo heslo „vzpomínkového pochodu", citující z letáku, který Szczensny rozhazoval před svým činem, aby jako "obyčejný, šedý člověk" burcoval proti poměrům.

Následně vytvořili účastníci lidský řetěz a vyrazili husím pochodem k sídlu PiS, kde už velmi nahlas zazněly hlavní požadavky z letáku. Dav pokaždé vykřikl: „Protestuji!"

Mezi přihlížejícími vyvolal protest rozdílné ohlasy. „Nechápu, co ten člověk provedl, aby z něj dělali hrdinu," prohlašoval starší muž, zatímco jeho kolega na dav křičel: „Proč blokujete celou Varšavu? Nám je dobře díky vládě PiS."

„Už navždy zůstane (Szczensny) symbolem toho, co způsobila vláda. Tomu se nedá zabránit," řekla deníku penzistka Halina.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy