Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obhájce lidských práv chce kandidovat na egyptského prezidenta, plány mu ale může zmařit soud

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira – V egyptských prezidentských volbách, které se v zemi uskuteční příští rok na jaře, bude kandidovat také egyptský právník, lidskoprávní aktivista a opoziční lídr Chálid Alí. Ten se zapsal do povědomí Egypťanů zejména vítězstvím ve sporu kolem rozhodnutí Káhiry vrátit Saúdské Arábii dva strategické ostrovy v Rudém moři. Soud v lednu zrušil platnost dohody, jejíž sjednání vyvolalo masové protesty.

Alí se tak stal prvním potvrzeným kandidátem, napsala agentura Reuters. Očekává se, že současná hlava státu Abdal Fattáh Sísí bude usilovat o znovuzvolení. Na prezidenta kandidoval Alí už v roce 2012 ve svých 40 letech, což je nejnižší povolený věk, a skončil sedmý.

Nyní chce uspět se socialistickým programem, jehož cílem je skoncovat s úspornými opatřeními a přerozdělovat bohatství. Na tiskové konferenci dnes kritizoval Sísího vládu a obvinil ji z potlačování svobod a ze zhoršení egyptského hospodářství i bezpečnostní situace v zemi.

„Přes všechnu temnotu, naděje stále žije. Vyzývám všechny části společnosti, aby se sjednotily ve společném boji za dobytí této naděje a záchranu tohoto národa," citovala lídra levicové strany Bread and Freedom Party (Strana chleba a svobody) agentura Reuters. „S tímto cílem jsem se rozhodl zahájit dnes prezidentskou kampaň," dodal.

Kandidaturu mu však mohou zkomplikovat soudy, pokud potvrdí dřívější rozsudek v kauze vulgárního gesta při oslavě soudního vítězství v lednu. Alí tehdy údajně směrem k budově soudu v Káhiře ukázal vztyčený prostředníček, za což dostal v září tříměsíční trest pro „urážku společenské morálky". Proti verdiktu se odvolal, pokud však s odvoláním neuspěje, nebude již způsobilý k boji o prezidentský úřad.

Mnozí v Egyptě vnímají proces jako politicky motivovaný. Za vlády prezidenta Sísího jsou odpůrci režimu běžně uvězňováni, podle Reuters jsou takových případů z posledních let tisíce. Vláda také odstavila nezávislá média a výrazně omezila provádění průzkumů veřejného mínění.

Témata:  Egypt

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy