Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův bývalý volební poradce Page se loni setkal s ruským vicepremiérem

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Carter Page, bývalý volební poradce nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, se loni během svých cest do Moskvy dvakrát potkal s ruským vicepremiérem Arkadijem Dvorkovičem. Setkání s vysokými činiteli ruské vlády přitom dříve popíral.

Page je jedním z několika osob s úzkými vazbami na Trumpa, které kvůli jejich kontaktům na Rusko prověřují výbory Kongresu USA a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller.

Page minulý týden ve čtvrtek vypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb, jeho výpověď byla zveřejněna ale až v pondělí.

Původně tvrdil, že se během cesty do Moskvy v červenci 2016 s žádným předním ruským představitelem nesetkal, později ale informoval o Dvorkovičově krátkém uvítání. Vicepremiéra pak znovu potkal na večeři v prosinci 2016.

Zákonodárcům Page rovněž řekl, že o své červencové cestě do Ruska informoval vedoucí představitele Trumpovy prezidentské kampaně, mimo jiné i tehdejšího senátora a nynějšího ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a Trumpovu poradkyni Hope Hicksovou a jejího kolegu Coreyho Lewandowského.

Agentura Reuters upozornila, že Page o návštěvě Ruska několik měsíců hovořil jako o soukromé. Zdůrazňoval také, že tam nejel v rámci své role v prezidentské kampani.

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy