Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva oslavila výročí pochodu z roku 1941, atrakcí byl legendární tank

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Na počest 76. výročí vojenského pochodu z roku 1941 se dnes na Rudém náměstí v Moskvě konala vojenská přehlídka. Hlavní atrakcí byl tank T-34, který za druhé světové války patřil mezi nejlepší střední tanky na světě.

Na dnešek připadá také 100. výročí bolševického převratu, který do dějin vstoupil pod názvem Velká říjnová socialistická revoluce a který si již Rusové příliš nepřipomínají. U příležitosti výročí revoluce se ale konal pochod v roce 1941. Vojáci pak odcházeli rovnou do bojů na frontě.

Po hlavním náměstí metropole dnes pochodovali mimo jiné studenti vojenských učilišť, příslušníci kavalérie nebo rota čestné stráže a předvedla se i vojenské technika druhé světové války. Na akci nechyběli ani váleční veteráni, kteří na rozdíl od minulých let sledovali přehlídku z tribun. Mezi nimi byli i účastníci tehdejšího pochodu v prvním roce války proti nacistům.

Přehlídka, která se v Moskvě konala 7. listopadu 1941, má pro Rusy velký symbolický význam. Jednalo se o vůbec první vojenský pochod v Rusku od vypuknutí druhé světové války a jeho cílem bylo posílit morálku sovětských jednotek v boji proti německé armádě, která tehdy byla už jen několik desítek kilometrů od Moskvy. Podle televizní stanice Pervyj kanal armáda tehdy předvedla stovky děl, tanků a bojových vozidel. Kvůli hustému sněžení chybělo pouze letectvo.

Témata:  Rusko Ruská armáda Moskva

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy