Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není možné otevírat hranice migrantům dokořán, uznal papež

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František v rozhovoru pro francouzský katolický deník La Croix připustil, že není možné iracionálně otevírat hranice migrantům dokořán. Soužití muslimů a křesťanů je podle něj ale možné.

Papež ale poukázal na to, že je nutné klást si na prvním místě otázku, proč k migraci dochází a kde je příčina útěku milionů lidí. Upozornil, že bezprostřední příčinou jsou sice války sužující Blízký východ a Afriku, ale jsou to obchodníci se zbraněmi, kteří tyto oblasti vyzbrojují.

František vyzval evropské země, aby se vyvarovaly uzavírání přistěhovalců do ghett. Z jednoho z nich pocházeli například teroristé, kteří udeřili v Belgii. Na zvolení prvního muslima starostou Londýna pak doložil úspěch integrační politiky.

V Evropě podle papeže není primární strach z islámu jako takového, nýbrž z Islámského státu a jeho dobyvačné války. "Je pravda, že myšlenka dobývání náleží k duchu islámu, ale stejně tak by se dal interpretovat závěr Matoušova evangelia, když Ježíš vysílá své učedníky ke všem národům," řekl František.

Papež se rovněž pozastavil nad tím, jak byl západní model demokracie vyvážen do zemí, jako je Irák nebo Libye.

Témata:  Papež František uprchlíci Islám

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy