Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paradise Papers: Namočeno je řada firem a celebrit, Hamiltona už vyšetřují

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Foto: circuitoftheamericas.com

San Francisco - V takzvaných Paradise Papers, které odhalují využívání daňových rájů, je celá řada zvučných jmen - firmy Apple a Nike, automobilový závodník Louis Hamilton či zpěvák irské skupiny U2 Bono.

Zdrojem uniklých dat jsou dvě offshoreové společností: Appleby a Estera. Jedna sídlí na Bermudách, druhá v Singapuru. Téměř sedm milionů záznamů spadá do období od roku 1950 do roku 2016.

Podle dokumentů, které zveřejnilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), Apple po zpřísnění podmínek v Irsku využil daňového systému ostrova Jersey, který je závislým územím britské koruny. Výrobce obuvi Nike zase ve snaze platit nižší daně vytvořil offshorovou firmu na Bermudách a podle listu Le Monde využil i skulinu v nizozemských zákonech, aby snížil své daně v Evropě.

Vyhnout se placení daní za svůj soukromý letoun se snažil také pilot Formule 1 Hamilton, který využil dalšího britského korunního území s výhodnými daňovými podmínkami - ostrova Man. Jeho počínání už vyšetřují britské úřady.

Zpěvák Bono je akcionářem maltské společnosti, která investovala do litevského obchodního centra a využívala přitom ke snižování odvodů daňových rájů.

Mezi známými lidmi, kteří jsou v Paradise Papers jmenováni, je britská královna Alžběta II., americký ministr obchodu Willbur Ross, jordánská královna Núr a několik brazilských či ruských ministrů.

Témata:  Apple Bono Vox daně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy