Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté tlačí na Trumpa. V Číně má žádat propuštění politických vězňů

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Tchaj-pej - Tchajwanští ochránci lidských práv se dnes obrátili s žádostí na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby při své návštěvě Pekingu vyzval k propuštění Li Ming-čchea obviněného v Číně z politických zločinů.

Šéf Bílého domu přicestuje do Číny ve středu a tchajwanští aktivisté chtějí, aby se Trump o případu Li Ming-čchea zmínil na schůzce se svým protějškem Si Ťin-pchingem. "Domníváme se, že americká vláda a především prezident by měli vyjádřit své znepokojení," uvedla aliance více než deseti tchajwanských skupin pro lidská práva.

Trumpovo jednání s čínským prezidentem Siem se podle očekávání bude točit především kolem severokorejského jaderného zbrojního programu a obchodních sporů. Zda americký prezident zmíní i otázku lidských práv, je podle expertů velmi nejisté.

Tchajwanský prodemokratický aktivista Li Ming-čche zmizel při své březnové cestě do Číny. V září stanul před soudem a byl obviněn z rozvracení státní moci. V Číně pořádal internetové přednášky o demokratizaci společnosti a spravoval fond na podporu rodin politických vězňů v Číně.

Právě obvinění z rozvracení státní moci čínské úřady často používají k umlčování disentu a uvězňování kritiků. Podle aktivistů hrozí Liovi desetiletý trest vězení.

Přes 50 předních světových literátů se zase počátkem listopadu v dopise obrátilo na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s výzvou, aby Čína propustila na svobodu vdovu po disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi. Ten si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest za rozvracení státní moci a letos v červenci zemřel na rakovinu. Liou Sia, která trpěla v posledních letech silnými depresemi, je zřejmě dál držena v domácím vězení.

Pod dopisem jsou podepsáni například kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová, která patřila k největším letošním favoritům na zisk Nobelovy ceny za literaturu, dále americký prozaik Philip Roth, slavný britský dramatik českého původu Tom Stoppard či letošní laureát Man Bookerovy ceny Američan George Saunders.

Témata:  Donald Trump Tchaj-Wan Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy