Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Bruselu nechal vzkaz na rozloučenou. Toto v něm napsal

Hala letiště Zaventem po výbuchu
Hala letiště Zaventem po výbuchu
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Vyšetřovatelé našli na ulici v obci Schaerbeek počítač "muže v klobouku", který se podílel na bombových útocích v Bruselu. Po důkladném prouzkoumání jeho obsahu našli i "smazaný" dopis na rozloučenou, kterým vysvětluje své chování a zároveň se omlouvá matce.

"Muž v klobouku" Mohamed Abrini se od zadržení v dubnu letošního roku snažil policisty přesvědčit, že by nedokázal ublížit živé duši. Vyšetřovatelé ale krátce po útocích na bruselské letiště Zaventem a metro našli důkaz, který důvěryhodnost jeho slov značně nabourává.

V ulici Schaerbeek, kde se schovávala i část teroristů, se totiž podle francouzské televize BFMTV našel počítač s Abriniho dopisem pro matku, kde blíže vysvětluje okolnosti bruselských útoků. Mimo jiné se v něm údajně přiznává i k tomu, že patří k radikálním islamistům.

K hnutí se prý přidal po smrti bratra, který zemřel v červenci 2014 při sebevražedném útoku. Jeho činy obdivoval a chtěl být také takový. Přiznal, že se chtěl stát džihádistickým mučedníkem. Matce dokonce vzkazuje, že se těší, až se s bratrem setkají v ráji.

Teroristy z Paříže v dopise oslavuje jako hrdiny a žádá matku o odpuštění masakru, který má v plánu brzy spáchat. Přes všechna tato slova se ale Mohamed Abrini nakonec na bruselském letišti s dalšími dvěma atentátníky z nějakého důvodu neodpálil. Jestli dostal strach, nebo měl jiný důvod, není jasné.

Abrini je kromě bruselských útoků spojován i s těmi v Paříži. Kamera u benzinové stanice ho natočila na sedadle vedle obáváného Salaha Abdeslama, v jednom z nalezených aut teroristů se navíc našla jeho DNA.

Témata:  Belgie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy