Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti nemají jídlo, vodu ani elektřinu. Přesto v táboře na Manus žijí dál

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Canberra - V australském detenčním táboře na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji nadále zůstává přes 500 žadatelů o azyl. Zařízení přitom bylo už před týdenm oficiálně uzavřeno. Podle agentury Reuters dostali uprchlíci jídlo naposledy 29. října, od té doby se spoléhají na sporadickou pomoc místních lidí a dešťovou vodu.

Austrálie doposud posílala žadatele o azyl do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů těmto zemím platila. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převáděčstvím a nelegální migrací.

Soud Papuy-Nové Guineje nedávno rozhodl, že tábor je nelegální. Běženci mají být přemístěni do tří tranzitních center, do nich však odmítají jít, údajně z obav z útoků místních obyvatel. Uprchlíkům bylo nabídnuto natrvalo se usídlit v Papui-Nové Guineji, požádat o možnost žít v Kambodži, anebo o přemístění na Nauru, ale jen málo z nich tyto možnosti zvolilo, uvedli jejich právní zástupci.

Nejvyšší soud Papuy Nové-Guineje v úterý odmítl žádost uprchlíků, aby místní úřady obnovily dodávky vody, elektřiny a potravin do tohoto zařízení.

Místní policejní velitel Dominic Kakas sdělil, že po verdiktu opustilo detenční zařízení 38 žadatelů o azyl. To znamená, že z tábora, kde žilo 606 uprchlíků, odešlo od jeho oficiálního uzavření 31. října 54 běženců. Ostatní setrvávají.

Dle kurdského novináře Behrúze Búčáního z Íránu, který byl v táboře držen čtyři roky, má zdravotní problémy 90 běženců. "Trpí infekcemi, bolestmi břicha a průjmy způsobenými špinavou vodou," prohlásil Búčání. Mezi běženci jsou převážně příslušníci muslimského etnika Rohingů.

Témata:  uprchlíci Papua Nová Guinea Austrálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy