Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další čínský disident zemřel krátce po propuštění z vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.asianews.it

Peking - V úterý zemřel v Číně spisovatel Jang Tchung-jen, který strávil téměř 12 let v cele jako politický vězeň a byl nedávno ze zdravotních důvodů propuštěn. Před třemi měsíci se mu lékaři snažili odstranit nádor na mozku, uvedla dnes Amnesty International (AI).

Podobný osud potkal nedávno také nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa. Ten podlehl v červenci rakovině jater pár týdnů poté, co byl propuštěn z káznice.

Zpráva o skonu Jang Tchung-jena, který byl odsouzen v roce 2006 za podvratnou činnost, přichází v době, kdy je v Číně na návštěvě americký prezident Donald Trump.

Spisovatel Jang Tchung-jen psal kritické články na adresu čínské komunistické vlády. Byl laureátem ceny spisovatelské svobody amerického PEN klubu a členem nezávislého čínského PEN centra.

Bojovníci za lidská práva kritizují čínský komunistický režim, jak v mnoha případech nečinně přihlíží zhoršujícímu se zdravotnímu stavu disidentů. "Je znepokojující být znovu svědkem toho, že dlouho zadržovaný čínský vězeň umírá krátce po propuštění ze zdravotních důvodů," prohlásil šéf východoasijské pobočky AI Nicholas Bequelin.

Témata:  Čína úmrtí lidská práva

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy