Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Trumpa je cenzor krátký? Americký prezident bez omezení tweetuje i z Číny

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Peking - Ačkoli jsou západní sociální sítě v Číně blokovány, americký prezident Donald Trump nepřerušil svou komunikaci na twitteru. Obejít vládní omezení a dostat se na necenzurovaný internet umožňuje Číňanům například virtuální privátní síť (VPN). Cizinci zase často využívají roamingové služby, které si před odjezdem do Číny vyřídí ve své vlasti, píše agentura Reuters.

Šéf Bílého domu ve středu pozdě večer ve svém příspěvku poděkoval hostitelům za prohlídku pekingského Zakázaného města a za soukromou večeři v tomto starobylém palácovém komplexu. "Prezidente Si a paní Pcheng Li-jüan, já a Melanie Vám děkujeme za nezapomenutelné odpoledne a večer strávené v Zakázaném městě v Pekingu. Těšíme se, že se s Vámi shledáme zítra ráno," napsal Trump.

Dnes Trump v tweetování z Číny pokračoval, když pro změnu poděkoval prezidentu Siovi za "neuvěřitelný" uvítací ceremoniál v pekingském Paláci lidu. Příspěvek doplnil odkazem na fotografii na Instagramu, který je v Číně rovněž blokovaný.

Všechny Trumpovy tweety z Číny se však nenesly ve slavnostním a spokojeném duchu. "Severní Korea vnímá dřívější umírněný přístup Ameriky jako slabost. To je naprosto chybný výklad. Nepodceňujte nás. A nepokoušejte nás," napsal Trump k otázce KLDR a jejích jaderných a zbrojních programů.

Na dotaz novinářů, zda Čína považuje Trumpovo užívání twitteru za porušení čínských zákonů, odpověděla mluvčí čínské diplomacie Chua Čchung-jing vyhýbavě. "Lidé v Číně využívají ke komunikaci různé kanály, komunikují různými způsoby. Někteří lidé například používají WeChat, jiní používají Weibo," uvedla.

Témata:  Donald Trump Čína X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy