Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý ošetřovatel zabil ve dvou nemocnicích víc než 100 pacientů

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - Bývalý ošetřovatel Niels Högel zavraždil ve dvou německých nemocnicích přes 100 pacientů. Vyplývá to z nové analýzy policie a státního zastupitelství v Oldenburgu. Dosud se vycházelo z toho, že muž zabil kolem 90 pacientů.

Högel vraždil na klinice v Oldenburgu, kde pracoval v letech 1999 až 2002, a v nemocnici v Delmenhorstu, kde působil v letech 2003 až 2005. V Oldenburgu měl podle vyšetřovatelů na svědomí 38 životů, v Delmenhorstu dalších 62. K tomu je potřeba přičíst několik případů, za něž byl v roce 2015 odsouzen na doživotí.

Pět případů z Oldenburgu chtějí odborníci ještě přezkoumat. Čekají také na výsledky analýz, o něž požádali kolegy v Turecku, kde je pohřbeno několik osob, které mohly patřit mezi Högelovy oběti.

Ošetřovatel pomocí léků pacienty přiváděl do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti, což se mu ale vždy nepodařilo. Na jeho činy se přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který nemocný vůbec neměl dostat. Dnes čtyřicetiletý muž při svých činech používal například léky ovlivňující srdeční funkce.

Případ ukázal na obrovská pochybení v nemocnicích, kde Högel působil. Už v Oldenburgu měli jeho kolegové k dispozici statistiku, z níž vyplývalo, že při jeho službách umírá velký počet pacientů. V Delmenhorstu se podle německých médií spolu zase bavili o tom, kolik asi zase za Högelovu službu zemřelo pacientů. Nikdo ale dlouho nezasáhl.

Témata:  Německo nemocnice vražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy