Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud zmrazil majetek režiséra a kritika Kremlu Serebrennikova

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Moskevský soud nařídil zmrazit bankovní účty známého režiséra a kritika Kremlu Kirilla Serebrennikova, který je obviněn z defraudace. Má rovněž omezenu možnost nakládat se svým automobilem či bytem.

Serebrennikov je podle ruských vyšetřovatelů podezřelý, že zpronevěřil asi milion dolarů (zhruba 22 milionů korun) poskytnutých na jeho tvorbu v letech 2011-2014. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až deset let vězení. Soud mu prodloužil vazbu v podobě domácího vězení do 19. ledna.

"Soud nařizuje zmrazit majetek obviněného Serebrennikova, a to peněžní prostředky na bankovních účtech v částce přes 360.000 rublů (asi 133.000 korun) a 60.000 eur (zhruba 1,5 milionu korun) a hotovost ve výši 4000 dolarů (asi 88.000 korun). Rozhodnutí se týká také bytu a automobilu," uvedla mluvčí moskevského soudu Junona Carevová.

Serebrennikov působil od roku 2012 jako umělecký ředitel moskevského divadla Gogol-centr. Ve svých dílech často kritizuje byrokracii, korupci i vedení státu. Umělec obvinění označuje za politickou mstu. Serebrennikovův osud vyvolal na ruské umělecké scéně neobvykle širokou vlnu odporu a pronásledování režiséra odsoudili i mnozí jeho zahraniční kolegové.

Kromě Serebrennikova ruské úřady obvinily i bývalého šéfa divadelní skupiny Seďmaja studija Jurije Itina, jejího producenta Alexeje Malobrodského a hlavní účetní divadla Gogol-centr Ninu Masljajevovou.

Témata:  Rusko soudy

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy