Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Květiny zaplavily nový rakouský parlament, poslanci si přinesli karafiáty i kaktusy

Vídeňská radnice (Rathaus)
Vídeňská radnice (Rathaus)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň - Poslanci nového rakouského parlamentu se dnes sešli k ustavujícímu zasedání. Předsedkyní Národní rady zvolili lidoveckou političku Elisabeth Köstingerovou (38). To vyvolalo kritiku, neboť se má za to, že v případě úspěchu koaličních jednání ÖVP a FPÖ usedne politička jako ministryně v nové vládě kancléře Sebastiana Kurze.

Generální tajemnice Rakouské lidové strany (ÖVP) Köstingerová vystřídá v čele rakouského zákonodárného sboru sociální demokratku Doris Buresovou, kterou dnes poslanci zvolili místopředsedkyní. Dalším zástupcem předsedkyně Národní rady zůstává Norbert Hofer, místopředseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a někdejší kandidát na rakouského prezidenta. Köstingerová je nejmladší osobností v čele rakouského parlamentu a v pořadí třetí ženou.

Pokud se Köstingerová stane ministryní, volba předsedy parlamentu se bude muset opakovat. Některým kritikům vadil také fakt, že Köstingerová je v národním parlamentu nováčkem, doposud usedala jen v lavicích Evropského parlamentu.

Poslancem nebude v následujících letech bývalý člen Zelených Peter Pilz, který uspěl ve volbách se svým novým hnutím Kandidátka Petera Pilze. Na svůj mandát rezignoval o víkendu poté, co ho jedna žena obvinila ze sexuálního obtěžování. Dnes se poslaneckého křesla překvapivě vzdal také dosavadní lidovecký ministr financí Hans Jörg Schelling, který by se podle německého listu Handelsblatt mohl stát nástupcem předsedy takzvané euroskupiny Jeroena Dijsselbloema.

Pozornost rakouských médií upoutali poslanci protiimigrační a protiislámské FPÖ, kteří přišli na první schůzi nového parlamentu jako již mnohokrát v minulosti s chrpou v klopě. Chrpu nosili v letech 1933 až 1938 jako poznávací symbol rakouští nacisté. Poslanci FPÖ kontroverzní luční květinu vyměnili za protěž alpskou (Edelweiss). Sociální demokraté měli v klopě červené karafiáty, liberálové z NEOS si na poslanecké lavice postavili kaktusy.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska Vídeň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy