Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuální útoky jsem poznala na vlastní kůži, přiznala legendární Gina Lollobrigida

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Obětí sexuálního násilí se stala také italská herečka Gina Lollobrigida. V televizní talkshow přiznala, že něco takového prožila dokonce dvakrát.

Devadesátiletá herečka, jež byla ve své době považována za nejkrásnější ženu světa, podle agentury AFP uvedla, že je třeba „sebrat odvahu" a věc oznámit hned, a ne až po letech.

Herečka okomentovala vlnu obvinění ze sexuálního obtěžování, kterou spustil hollywoodský skandál spojený s filmovým producentem Harveym Weinsteinem. „Připadne mi, že mluvit o tom teď se tak trochu rovná nutkání na sebe upoutat pozornost," přiznala.

„Je třeba sebrat odvahu" a věc oznámit hned, „ale ani já ji v sobě nenašla. Mlčela jsem, nic jsem neřekla", dodala Lollobrigida. Stroze a s důstojností vysvětlila, že během života byla dvakrát vystavena „dosti vážnému" sexuálnímu násilí.

Identitu agresorů neodhalila, uvedla jen, že jeden z nich byl Ital a druhý cizinec. „Poprvé jsem byla ještě nevinná, o lásce jsem nic nevěděla, ničemu jsem nerozuměla. Takže to bylo vážné. A jednalo se o dost známou osobnost. Mně bylo tehdy 19 let, chodila jsem ještě na gymnázium," řekla herečka. Druhý případ nechtěla Lollobrigida nijak přiblížit, odehrál se prý až po její svatbě s lékařem Milkem Skofičem, kterého si vzala v roce 1949.

„Sexuální agrese, pokud dojde k něčemu vážnějšímu, v člověku zůstane a poznamená jeho povahu. Je to něco, čeho se nedá úplně zbavit. Ta zkušenost zůstává uvnitř. Hrozivá vzpomínka určuje veškeré další jednání (oběti)," dodala herečka.

Luigina Lollobrigida vyhrála Miss Řím a ve dvaceti byla třetí na Miss Itálie. A tak se z ní stala modelka a později herečka. Její nejslavnější filmy, Krásky noci, Fanfán Tulipán, Chléb, láska a fantasie či Zvoník u Matky Boží, vznikly v padesátých letech. Původně studovala malířství a sochařství.

Vydala knihu svých fotoreportáží Italia Mia (1973), pro italský časopis Gente získala v roce 1974 exkluzivní rozhovor s kubánským vůdcem Fidelem Castrem, natočila i dokument o Indiře Gándíhové. Dokonce i kandidovala do Evropského parlamentu, ale neúspěšně.

Témata:  sexuální obtěžování Itálie filmy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy