Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humanitární krize na obzoru? Změňte svou příkrou migrační politiku, žádá OSN Austrálii

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva(Sydney - Zpráva Výboru OSN pro lidská práva, uvádí, že by Austrálie měla přestat odmítat uprchlíky a změnit své imigrační zákony tak, aby odpovídaly mezinárodním standardům. Dokument byl zveřejněn dnes.

Výbor Austrálii mimo jiné doporučil, aby zkrátila dobu zadržení migrantů, neumísťovala do táborů pokud možno děti a neposílala uprchlíky zpět tam, kde jim hrozí nebezpečí, napsala agentura Reuters.

OSN a skupiny bránící lidská práva Austrálii kritizují, že žadatele o azyl, kteří se pokusí břehů kontinentu dosáhnout na lodi, zadržuje a posílá je do táborů v ostrovním státě Nauru a v Papui-Nové Guineji, s nimiž Austrálie ohledně detence migrantů uzavřela dohodu. Podle kritiků přitom není zohledněn to, zda se jedná o uprchlíky.

Dokument také varuje před „hrozbou humanitární krize" v táboře na ostrově Manus u Papuy-Nové Guineje. Detenční centrum bylo zavřeno 31. října, ale 600 žadatelů o azyl se v něm zabarikádovalo, třebaže úřady odpojily vodu a elektřinu. Odmítají odejít, protože se obávají násilí ze strany místních obyvatel. Tábor zavřen byl poté, co soud Papuy-Nové Guineje rozhodl, že celý podnik je nelegální. Místní úřady dnes migrantům daly ultimátum tábor opustit do soboty, anebo přistoupí k použití síly.

„Ano, Austrálie má právo přijmout přísnou (imigrační) politiku, například migranty přesídlit," uvedl místopředseda výboru Juval Šany. „Nemohou ovšem s žadateli o azyl jednat jako se zločinci a zadržovat je. Musí dostát své povinnosti a neposílat migranty zpět do nebezpečí," řekl dále Šany.

Místopředseda výboru také uvedl, že taková situace je v rozvinuté zemi, jež v jiném kontextu lidských práv dbá, nezvyklá stejně jako fakt, že Austrálie opakovaně doporučení výboru OSN, byť nezávazná, ignoruje.

Témata:  Austrálie uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy