Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Evropou je oblak radioaktivního znečištění

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Nad Evropou je oblak radioaktivního znečištění. Příčinou je zřejmě nehoda v jednom z jaderných zařízení v Rusku nebo v Kazachstánu, ke které pravděpodobně došlo na konci září. Informuje o tom britský list The Guardian.

Francouzský institut pro ochranu před radiací IRSN tvrdí, že příčinou kontaminace je zřejmě nehoda v továrně pro zpracování radioaktivního paliva nebo v centru pro nukleární medicínu. Ruské úřady přitom podle šéfa IRSN Jeana-Marca Perese uvedly, že žádnou nehodou v těchto zařízeních na svém území nezaznamenaly.

Přesnou lokalitu, kde oblak vznikl, se institutu určit nepodařilo. Podle povětrnostních modelů však odhaduje, že se jedná o pásmo jižně od Uralu, respektive o oblast mezi tímto pohořím a řekou Volhou.

IRSN společně s několika dalšími evropskými centry pro jadernou bezpečnost naměřil v ovzduší vyšší míru ruthenia 106, tedy produktu, který se přirozeně v ovzduší nevyskytuje a je zejména výsledkem štěpení atomů v jaderném reaktoru. Havárii reaktoru však středisko vyloučilo, ta by totiž vedla ke kontaminaci i jinými látkami.

Témata:  Rusko Francie jaderný materiál mraky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy