Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diktátor Kim si má nechat zvrácené fantazie pro sebe. Nesmí region vydírat, spustil Trump

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Danang (Vietnam) - Americký prezident Donald Trump dnes pokračoval v kritice KLDR a mimo jiné prohlásil, že budoucnost asijsko-tichomořského regionu nesmí být určována "zvrácenými fantaziemi" diktátora Kim Čong-una.

"Budoucnost tohoto regionu a jeho úžasných obyvatel se nesmí stát rukojmím diktátorových zvrácených fantazií o násilném dobývání a nesmí být předmětem jaderného vydírání," řekl Trump na summitu ve vietnamském přístavu Danang.

V úterý v Jižní Koreji Trump varoval Severní Koreu, že Spojené státy jsou připraveny použít vojenskou sílu k zastavení jakéhokoli útoku.

Současně ovšem ve smířlivějším tónu Pchjongjang vyzval, aby zasedl k jednacímu stolu a uzavřel dohodu, která by jadernou krizi na Korejském poloostrově ukončila.

Severokorejská státní média ale dnes napsala, že KLDR není připravena jednat o případném ukončení svého jaderného programu. Takovou myšlenku označila za "hloupou". "Nejsme proti dialogu, ale nikdy nebudeme jednat o otázkách souvisejících s nejvyššími zájmy Severní Koreje a s bezpečností jejích občanů," píše se v článku zveřejněném v severokorejském vládním listu Mindžu Čoson.

Témata:  Donald Trump Severní Korea USA

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.