Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko žádá chystá odvetu za tlak USA vůči ruským médiím

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský parlament dnes varoval před možnými opatřeními vůči americkým a jiným zahraničním médiím, která by v Rusku mohla být označena za zahraniční agenty.

Podle zákonodárců by šlo o odpověď na údajný tlak Spojených států vůči odbočce ruské státní televize RT (Russia Today) ve Washingtonu, napsala agentura Reuters.

Předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin uvedl, že parlament by už příští týden mohl podpořit zákony, které by zahraničním médiím ukládaly povinnost pravidelně informovat úřady o svých zdrojích financí, účetnictví a redaktorech. Rovněž by tato média na své profily na sociálních sítích nebo webové stránky musela napsat, že se jedná o zahraniční agenty.

"Případná omezení budou stejná jako ta, která přijaly Spojené státy," citovala Volodina agentura Interfax. O nových opatřeních začne ruský parlament jednat ve středu, podle Reuters se je bude snažit schválit do konce příštího týdne.

Šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová ve čtvrtek prohlásila, že od amerického ministerstva spravedlnosti dostala čas do pondělka, aby washingtonskou redakci televize zaregistrovala jako zahraničního agenta. Uvedla, že příkaz splní, neboť RT prý hrozilo zmrazení kont a uvěznění vedoucího pobočky. Ministerstvo zatím existenci zmiňovaného ultimáta nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy