Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ostrově Manus se zabarikádovali lidi, hrozí střet s policií

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sydney - Úřady Papuy-Nové Guineje prodloužily o nejméně 24 hodin ultimátum na vyklizení detenčního centra pro uprchlíky na ostrově Manus. Zařízení bylo uzavřeno již 31. října, zabarikádovalo se v něm ale stovky lidí.

Nařízení o uzavření vydal soud, podle nějž je zařízení nelegální. Imigranti měli podle ultimáta centrum opustit do dneška. Jinak jim hrozilo, že budou vyvedeni násilím.

Podle dnešních informací dostali možnost zůstat na místě až do neděle. "Policisté jsou venku a hovoří do mikrofonů. Vyzývají k odchodu a říkají, že posledním dnem možného pobytu je neděle," sdělil kurdský novinář z Íránu Behrúz Búčání, který v táboře strávil více než čtyři roky. Důvod prodloužení ultimáta není zřejmý. Uprchlíci se bojí, že pokud se přesunou do nových internačních zařízení, hrozí jim represe místních lidí.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k jejím břehům, posílá do táborů na ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Soud v Papui-Nové Guineji ale loni rozhodl, že zařízení na ostrově Manus není legální. USA se loni zavázaly k převzetí uprchlíků, avšak dosud jich přijaly jenom 50.

Podle policie část lidí z tábora na ostrově Manus už dobrovolně odešla, ale uvnitř je jich stále asi 400. Ti jsou rozhodnutí zůstat do poslední chvíle a podle Reuters hrozí střet s policisty.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Papua Nová Guinea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy