Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína a Japonsko se dohodly, společně budou jednat proti KLDR

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Danang (Vietnam) - Japonský premiér Šinzó Abe a čínský prezident Si Ťin-pching se na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu.dohodli na prohloubení spolupráce mezi oběma zeměmi v souvislosti s krizí kolem KLDR.

Oba představitelé se rovněž dohodli, že urychlí jednání o zavedení komunikačního mechanismu mezi jejich vojenskými silami a uskuteční třístranný summit s Jižní Koreou v co nejkratším čase.

Na vztahy mezi druhou a třetí největší ekonomikou světa měl v posledních letech negativní vliv teritoriální spor o ostrovy ve Východočínském moři. "Na závěr setkání prezident Si řekl, že toto je setkání, které znamená nový začátek vztahů mezi Japonskem a Čínou. Cítím to úplně stejně," řekl Abe novinářům.

Abe rovněž navrhl, že ve vhodnou dobu navštíví Čínu a poté by prezident Si přijel na návštěvu Japonska. V nejbližším možném termínu by se pak mělo uskutečnit setkání představitelů Číny, Japonska a Jižní Koreje.

Témata:  Šinzó Abe Si Ťin-pching 1 Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy