Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neofašisté ve Varšavě: V průvodu skandovali xenofobní a antisemitská hesla

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - Tradičního pochodu nacionalistů Varšavou na svátek nezávislosti se dnes zúčastnilo na 60.000 lidí. Akce se konala pod heslem "Chceme boha", což jsou slova ze staré polské náboženské písně. Řečníci brojili proti liberálům a Židům.

Dnešní varšavský pochod byl jednou z mnoha akcí, které se v Polsku konaly při příležitosti obnovení Polska po 1. světové válce.

Pochod krajní pravice se v posledních letech stal nejviditelnější událostí provázející státní svátek. Někteří účastníci projevovali sympatie vůči xenofobním myšlenkám. "Bílá Evropa bratrských národů," stálo na jednom z transparentů. Jeden z demonstrantů dokonce v rozhovoru se státní televizí TVP řekl, že si přeje, aby "bylo židovstvo odstaveno od moci".

Akce polských radikálů se zúčastnili i hosté ze zahraničí, například známá osobnost britské krajně pravicové scény Tommy Robinson a lídr italské neofašistické strany Nová síla (Forza Nuova) Roberto Fiore.

Vládní konzervativní strana Právo a spravedlnost se pochodu přímo neúčastnila, ale televize TVP akci označila za "velký pochod vlastenců".

Témata:  Polsko neonacisté antisemitismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy