Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zločiny IS: V masových hrobech na vojenské základně nalezeno 400 těl

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Poblíž severoiráckého města Havídža byly nalezeny masové hroby, je v nich na 400 těl. Některá jsou v civilních oděvech, jiná v uniformách určených osobám odsouzeným islamisty na smrt.

Ještě začátkem října ovládali Havídžu bojovníci Islámského státu (IS). Hroby se nachází u letecké základny asi tři kilometry jihozápadně od Havídže, řekl guvernér provincie Kirkúk Rakan Saíd. Podle něj bylo na základně popraveno minimálně 400 osob.

Radikálové obsadili Havídžu v roce 2013, následně se jim podařilo dobýt až 40 procent území Iráku. K letošnímu říjnu vládní vojska islamisty ze země vytlačila, až na pás území na západě u hranice se Sýrií.

Při dobývání ztraceného území narazila irácká armáda na desítky masových pohřebišť. Agentura AP loni v průzkumu evidovala 72 takovýchto míst, v nichž mohlo ležet 5200 až 15.000 obětí.

Témata:  Irák Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy