Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CIA má jasno: Rusko se snažilo ovlivnit americké volby

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Šéf CIA Mike Pompeo v sobotu zopakoval stanovisko rozvědky, že se Moskva snažila ovlivnit loňské prezidentské volby v USA ve prospěch tehdejšího kandidáta Donalda Trumpa. Ozval se také republikánský senátor John McCain, který často kritizuje Rusko.

Donald Trump v sobotu označil obvinění ze spolupráce s ruskými činiteli s cílem ovlivnit výsledek voleb za "umělou bariéru" vytvořenou Demokratickou stranou. "Řekl, že se rozhodně do našich voleb nevměšoval. Neudělal to , co říkají, že udělal," uvedl Trump po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na okraj summitu APEC ve Vietnamu.

"Ředitel stojí a vždy stál za posudkem tajných služeb z ledna 2017 s názvem: Posuzování ruských aktivit a úmyslů v nedávných amerických volbách," citoval dnes web CNN prohlášení rozvědky. "Hodnocení zpravodajských služeb týkající se ruského vměšování do voleb se nezměnilo," pokračuje komuniké.

Na prezidentova slova reagoval i John McCain. "Z toho, že dáváte přednost slovům plukovníka KGB před názorem amerických zpravodajských služeb, není vůbec cítit 'Amerika především'," řekl předseda branného výboru Senátu v odkazu na slova z Trumpova inauguračního projevu a na skutečnost, že Putin pracoval pro ruskou zpravodajskou službu KGB. Putin byl kromě toho také šéfem tajné služby FSB.

"Prezident nikoho nepřesvědčil. Chápe, že Rusové se vložili (do voleb) skrze hackerské útoky a zveřejnění emailů jeho oponentů, z čehož opakovaně během kampaně těžil," řekl Adam Schiff, hlavní zástupce Demokratické strany ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který napojení Trumpovy kampaně na Rusko také vyšetřuje.

Témata:  Donald Trump John McCain Vladimír Putin

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy