Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dorazil na Filipíny, čeká ho jednání se vznětlivým Dutertem

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Manila - Americký prezident Donald Trump dnes přicestoval do Manily, kde se zúčastní summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Podle agentury Reuters se očekává, že při schůzce s Rodrigem Dutertem se bude snažit vylepšit vztahy se vznětlivým filipínským vůdcem.

Trump do Manily přicestoval z Vietnamu, kde byl na summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Nastínil tam svou vizi budoucích obchodních vztahů USA s tímto regionem a několikrát si krátce promluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Dnes se má Trump zúčastnit slavnostní večeře pořádané u příležitosti 50. výročí vzniku Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Někteří členové Kongresu Trumpa před cestou žádali, aby se na Filipínách nevyhýbal tématu porušování lidských práv. Duterte vede krvavou kampaň proti obchodování s drogami. Od roku 2016, kdy se Duterte ujal funkce, při policejních protidrogových operacích zemřelo na 4000 lidí.

Do jaké míry bude vstřícný Duterte, není jasné. Dnes filipínský prezident řekl, že by bylo lepší územní spory kolem Jihočínského moře nechat být. Trump ve Vietnamu prohlásil, že by mohl být dobrým prostředníkem k urovnání tohoto konfliktu. Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

"Musíme být přátelé, horké hlavy by chtěly, abychom se postavili Číně a zbytku světa v tolika otázkách. Bude lepší se Jihočínského moře nedotýkat, nikdo si nemůže dovolit jít do války," prohlásil Duterte.

Témata:  Donald Trump Filipíny ASEAN

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy