reklama

Harírí v neděli v televizním rozhovoru řekl, že se plánuje vrátit do Libanonu v nadcházejících dnech. Naznačil rovněž, že by mohl svou rezignaci stáhnout, pokud šíitské radikální hnutí Hizballáh přislíbí, že se nebude dále zapojovat do regionálních konfliktů, včetně války v Jemenu, kde proti šíitským povstalcům bojuje koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Podle agentury AP byl však Harírí při rozhovoru velmi nervózní, vypil několik sklenic vody a řekl, že chce dialog zkrátit. Libanonský prezident Aún nicméně prohlásil, že nedělní projev je známkou toho, že libanonská vládní koalice má pevné základy.

Írán, který je spřízněn s Hizballáhem, dnes oznámil, že Harírího sdělení rovněž vnímá pozitivně. Íránské ministerstvo zahraničí v prohlášení zdůraznilo, že se nevměšuje do vnitřní libanonské politiky, jak naznačuje Rijád.

Francouzské ministerstvo zahraničí v dnešním prohlášení uvedlo, že situaci v Libanonu monitoruje a že má obavy o to, aby se zachovala stabilita a integrita země. Ministr zahraničních věcí Jean-Yves Le Drian uvedl, že není důvod Harírímu nevěřit, že se může v rámci Saúdské Arábie volně pohybovat, pokud to řekl ve svém nedělním prohlášení. Zároveň ale zdůraznil, že pokud má situace v Libanonu mít politické řešení, tak politik potřebuje naprostou svobodu pohybu.

Prezident Aún řekl, že rezignaci nepřijme, pokud ji premiér nepodá osobně. Harírí své rozhodnutí rezignovat zdůvodnil v televizním vystoupení tím, že v zemi panuje stejná atmosféra jako v roce 2005 před atentátem na jeho otce a někdejšího premiéra Rafíka Harírího, který byl zavražděn v Bejrútu. V době neshod své sunnitské strany s šíitským Hizballáhem spoluvytvářejícím vládu se prý Saad Harírí obává o svůj život. Harírí v projevu obvinil Hizballáh, že "míří zbraněmi" na Jemence, Syřany i Libanonce. Spolu s Íránem podle něj šíitské hnutí dovedlo Libanon do "středu bouře".