reklama

Podle německého serveru tag24 akcí z minulého týdne chtěli vyjádřit solidaritu s obyvateli pražského autonomního sociálního centra Klinika.

„Domnívám se, že to byl čirý vandalismus, ale informovali jsme ministerstvo (zahraničí)," řekl německému serveru český generální konzul v Drážďanech Jiří Kuděla. Poničen byl při útoku v noci na čtvrtek i automobil před konzulátem.

K akci se ve čtvrtek večer přihlásili levicoví radikálové. „Důvodem je hrozící vyklizení onoho autonomního centra městem Praha," uvedli v prohlášení podporovatelé pražského centra, v němž čeští aktivisté pořádají přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy a zaměřují se také na pomoc migrantům.

Podle českých aktivistů byl dům v pražské Jeseniově ulici prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu aktivisté obsadili. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkový, který měl dům ve správě, s obsazením domu aktivisty nesouhlasil.

Po několikerém pokusu o vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali roční smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Na podzim téhož roku objekt od státu získala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Na začátku letošního září soudy pravomocně rozhodly, že aktivisté Kliniky musí z budovy odejít.