reklama

„Mezi trestním stíháním a registrací jsme zvolili to druhé. Zdravím americkou svobodu slova a všechny, kdo v ní ještě věří," poznamenala. Neuposlechnutí pokynu by podle Simoňjanové mohlo znamenat zmrazení kont a uvěznění vedoucího washingtonské pobočky.

Podle nařízení amerického ministerstva spravedlnosti se RT měla jako zahraniční agent zaregistrovat nejpozději dnes. Opatření je reakcí na údajné šíření dezinformační propagandy a na snahu Moskvy ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

Vedle RT se o registraci u amerických úřadů hovoří také v souvislosti s propagandistickým webem Sputnik. Sociální síť Twitter oběma médiím nedávno zakázala na svých stránkách inzerovat.

Rusko krok amerických úřadů kritizuje, ostrý vzkaz do Washingtonu o víkendu poslal i prezident Vladimir Putin. Jde podle něj o útok na svobodu projevu, ruská odvetná opatření budou prý „přiměřená a reciproční".

Na odvetě už intenzivně pracuje ruský parlament, napsala dnes agentura Interfax. V jeho výborech se dopracovává novela zákona, která umožňuje úřadům označit jako „zahraniční agenty" i cizí média působící v Moskvě. V Rusku platí zákon o zahraničních agentech už řadu let, na média se ale dosud nevztahoval.

Podle šéfa parlamentní frakce vládní strany Jednotné Rusko Andreje Isajeva jsou hlavními kandidáty na označení, vnímané v Rusku hanlivě, zpravodajská televize CNN, americké státem financované rozhlasové stanice Rádio Svoboda a Hlas Ameriky a německá stanice Deutsche Welle.