Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odvolací soud v Kalifornii částečně uvolnil Trumpův protiimigrační dekret

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

San Francisco - Odvolací soud v Kalifornii dnes částečně uvolnil blokádu, kterou soud nižší instance uvalil na rozhodnutí Bílého domu znemožnit vstup do USA občanům několika většinou muslimských států. V platnost tak vstupuje část protipřistěhovaleckého dekretu Donalda Trumpa,

Rozhodnutí odvolacího soudu je předběžné. Definitivní verdikt by mohl padnout v prosinci. Trump své exekutivní nařízení vydal 24. září. Šlo už o jeho třetí verzi, když předešlé dvě rovněž narazily na nesouhlasné stanovisko amerických soudů. Bílý dům se nakonec rozhodl znění dekretu přepracovat tak, aby odvrátil výhrady právníků.

Trump letos v září vydal takzvané exekutivní nařízení, jímž zakázal vydávání víz občanům osmi států - Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie, Severní Koreje a Venezuely. Prezidentské nařízení ale narazilo na tvrdou kritiku, která v několika případech přerostla v soudní žaloby. Dekret zablokovaly federální soudy na Havaji, v Marylandu a ve státě Washington.

Soudci se domnívají, že je Trumpovo rozhodnutí protiústavní, protože prezident prý neprokázal, že by národní bezpečnost bez tohoto zákazu nebylo možné zajistit. Verdikt o zablokování, který padl nejprve na Havaji v polovině října, nabyl okamžité platnosti na celém území USA. Migrace z KLDR a Venezuely se ale netýkal, protože platnost této části Trumpova příkazu soudy nezpochybnily.

Bílý dům reagoval odvoláním, o němž dnes jako první rozhodl odvolací soud v San Francisku. Vydal předběžné opatření, jímž Trumpovo rozhodnutí částečně vstoupilo v platnost. Do USA tak nyní nebudou vpuštěni přistěhovalci z Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska a Sýrie, pokud nemají "vazbu" na Spojené státy. Takovou vazbou mohou být úředně zdokumentované rodinné vztahy či součinnost s některou americkou institucí, například vzdělávacího charakteru.

Řádné odvolací líčení nařídil podle agentury Reuters kalifornský soud na 6. prosince, kdy chce vyslechnout argumenty obou stran. O dva dny později bude o zablokování Trumpova dekretu soudem v Marylandu rozhodovat odvolací soud ve státě Virginia.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy