reklama

Ve svém projevu na banketu v londýnské finanční čtvrti City to dnes řekla britská premiérka Theresa Mayová. Moskvu obvinila z vojenské agrese i z vměšování do voleb v zahraničí.

"Spojené království bude nadále bezpodmínečně oddané myšlence zachování evropské bezpečnosti," uvedla Mayová. Moskvu kritizovala kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krymu, rozdmýchání konfliktu na východní Ukrajině, narušování vzdušného prostoru evropských zemí i údajným kybernetickým útokům včetně zásahů do voleb v některých zemích, například v Dánsku či v Německu.

"Podceňujete houževnatost našich demokracií, trvalou přitažlivost svobodných a otevřených společností a oddanost západních zemí spojenectví, které nás váže," uvedla předsedkyně britské vlády. Zároveň dodala, že doufá, že si Rusko vybere "jinou cestu", a bude tak možné zlepšit vzájemné vztahy. Dokud se ale Moskva nerozhodne jít jinou cestou, "budeme společně jednat ve snaze chránit naše zájmy a mezinárodní řád".

Ministr zahraničí Boris Johnson podle Mayové "v následujících měsících" Rusko navštíví.

Británie má vyšší obranný rozpočet než kterákoli jiná evropská země a rovněž jednu z největších diplomatických a zpravodajských sítí. Podle agentury Reuters se toho snaží využít i v jednáních o svém odchodu z Evropské unie. Nabídkou užší spolupráce s EU v bezpečnostní a obranné politice se snaží získat ústupky v otázce budoucích obchodních vztahů.