Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Naše těla jsou naše". Tisíce žen protestovaly v Brazílii proti zákazu interrupcí

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro - V ulicích Ria de Janeiro se v ponděli protestovalo proti návrhu zákonného opatření, které by bez výjimky znemožnilo provádět v Brazílii interrupci. Mezi demonstranty a policií došlo k drobným potyčkám.

Tisíce žen, které se protestu zúčastnily, nesly na rukou či na ramenech své děti a křičely: "Naše těla jsou naše!" Některé ženy přinesly na demonstraci transparenty s nápisy "Sekulární dělohu", "Nezasloužím si nosit dítě muže, který mě znásilnil", "Moralisti z kongresu, chcete kontrolovat moji vaginu".

Interrupce je v současnosti v Brazílii možná ve třech případech: je-li početí výsledkem znásilnění, pokud těhotenství ohrožuje ženu na životě a od roku 2012 také v případě, že se u plodu zjistí závažné poškození mozku, takzvaná anencefalie.

Zvláštní výbor brazilského Národního kongresu ale minulý týden přijal poměrem hlasů 18 ku jedné opatření, které by tyto výjimky ze zákona odstranilo. Proti se postavila pouze jediná žena, která byla členkou výboru. "Obhajovat interrupci, ať se vám to líbí, nebo ne, je satanský, ďábelský a rozkladný čin," uvedl tehdy kongresman Francisco Eurico da Silva. Krok zákonodárců vyvolal vlnu protestů.

Předseda dolní komory Národního kongresu Rodrigo Mala už se nechal slyšet, že zákaz potratu v případě znásilnění jeho sborem neprojde. Opatření, které chtějí konzervativní zákonodárci prosadit, je součástí ústavního dodatku, a muselo by tak být schváleno dvoutřetinovou většinou v obou komorách kongresu - Poslanecké sněmovně i Federálním senátu.

Bohaté Brazilky mají k interrupci přístup na soukromých klinikách. Chudé ženy však podstupují nebezpečné procedury, při kterých jim hrozí smrt. V roce 2015 podstoupilo umělé přerušení těhotenství v zemi přes 400 tisíc žen.

Témata:  potraty Brazílie ženy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy