reklama

Podle dnešních zpráv chtěl severokorejský voják přejet demilitarizované pásmo autem. Když dojel k průmyslové zóně, která je v pásmu, auto mělo poruchu. Muž z něj vystoupil a běžel dál na jih přes demilitarizované pásmo, když na něj Severokorejci začali střílet. Ukryl se za budovu na jihokorejské straně pásma a tam zkolaboval. Jihokorejští vojáci ho našli pod listím.

Muž je napojen na umělé dýchání. Počítá se ale s tím, že přežije. Lékaři z jeho těla vyňali pět střel a zřejmě ještě nejméně dvě jsou stále v těle.

Jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu dnes v parlamentu řekl, že je to poprvé, co severokorejští vojáci stříleli na jihokorejskou stranu společné průmyslové zóny. Někteří poslanci se ptali, zda to znamená, že KLDR porušila podmínky příměří, jež platí mezi oběma korejskými státy.

Z KLDR prchá každoročně do Jižní Koreje asi tisíc lidí, ale velmi málo z nich volí cestu přes demilitarizované pásmo, které je nejstřeženější oblastí světa. Většina lidí prchá přes hranici do Číny, která je ale někdy vrací zpět.