Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už i USA ovlivňují volby v cizích zemích? Diplomat v Budapešti musel na kobereček

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Maďarské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo amerického vyslance v Budapešti Davida Kostelancika v souvislosti s plánem USA podporovat média na maďarském venkově.

Finanční podpora 700 tisic dolarů má maďarským venkovským médiím pomoci s vybaveností a výcvikem novinářů v zájmu obrany nezávislých médií, která podle USA rostoucímu tlaku a zastrašování.

"Ministerstvo zahraničí a obchodu si předvolalo chargé d'affaires Spojených států s žádostí o vysvětlení a sdělilo mu, že toto považujeme za politickou intervenci amerického ministerstva zahraničí před volbami," vysvětlil předvolání druhého nejvyššího představitele americké ambasády v Budapešti mluvčí rezortu Tamás Menczer.

Zmiňované parlamentní volby se v Maďarsku uskuteční příští rok v dubnu nebo květnu. Asistenční program amerických úřadů ale mohou maďarská média začít využívat až po květnu 2018.

Favoritem na volební vítězství je strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, který během své vlády zvýšil kontrolu nad médii prostřednictvím legislativních úprav a regulačních opatření, podle Reuters mu pomohlo také převzetí některých titulů partnerů z podnikatelské sféry. Pluralismus médií v Maďarsku podle OBSE slábne.

Témata:  Maďarsko média USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.