reklama

Na výročním zasedání BKA v Ingelheimu Münch podle agentury DPA mimo jiné řekl, že policejní orgány jsou při pronásledování zločinců těžkopádné a byrokratické. Podle něj jsou nutné jednotné standardy a jednotný právní rámec v celé zemi.

V boji s mezinárodním terorismem a organizovanou kriminalitou německá policie podle něj dospěla na své hranice, míní Münch. „Jsme příliš pomalí. Naše struktury jsou velmi složité a nepružné na to, abychom mohli držet krok s dynamikou kriminality," řekl.

Naléhavě potřebná je například společná celostátní informační technika s jedním společným datovým ústředím, místo nynějších celkem 19 systémů a regionálních centrálních úložišť dat ve spolkových zemích. Podle Müncha je správné, že toto téma se projednává na konferenci zemských ministrů vnitra a že je přítomno i na sondovacích jednáních o vytvoření nové vládní koalice.

Münch také považuje za velmi důležité, aby více než 700 osob představujících nebezpečí, bylo v celém Německu sledováno stejným způsobem. Islámský terorismus podle šéfa BKA ohrožuje všechny lidi v zemi stejně, proto musejí všude platit stejné standardy ochrany. "Bezpečnost nemůže být záležitostí místa pobytu," zdůraznil.