Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je antiHavel. Je hrubý, nekorektní a rasistický, píše se v zahraničí

Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Český prezident Miloš Zeman „říká, co lidé chtějí slyšet, tak, jak to chtějí slyšet“ - přesně jako Donald Trump, popisuje server Politico. Ten se v jednom ze svých nových článků zabývá blížící se volbou nového českého prezidenta.

„Je zběsilý, provokativní a očividně politicky nekorektní. Nedávno označil 90 procent českých Romů za „nepřizpůsobivé“ a líné a dobrovolně se nabídl, že odstraní burkiny z těl muslimek. Byl obviněn z toho, že je rasistickým a cynickým oportunistou. Miloš Zeman je také prezidentem České republiky. Jeho první období, který se blíží k závěru, bylo poznamenáno prohlášeními, která vyvolala pobouření a nevěřícné reakce doma i v zahraničí. Jde například o tvrzení, že nedávná vlna migrantů byla spiknutí Muslimského bratrstva s cílem postupně získat kontrolu nad Evropou,“ shrnuje Zemanovo působení Politico.

Server také poukazuje na to, že i když Zeman trpí cukrovkou 2. typu a s tím související neuropatií, chystá se v lednu opět kandidovat. Průzkumy přitom naznačují, že první kolo by vyhrál a že ve druhém by mohl svést velmi těsný souboj s někdejším šéfem Akademie věd Jiřím Drahošem. Politico také připomíná současné dění v Česku a fakt, že na jedné straně Zeman dohlíží na sestavení nové vlády, zatímco na druhé straně tlačí na české politiky tím, že řekl, že dá miliardáři a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi dva pokusy na sestavení vlády.

Zmiňuje také Babišovo obvinění z dotačního podvodu, dodává ale, že pokud Zeman post obhájí, mohl by být Babiš omilostněn. Duo prezident Zeman a premiér Babiš by pak podle Politica tlačilo na Brusel například v otázkách migrace nebo kontrole zbraní. „Je to odraz Zemanovy sporné osobnosti a politické kariéry, kterou dnes obdivují jeho bývalí nepřátelé a kritizuje mnoho jeho dřívějších kolegů ze sociální demokracie,“ uvádí server.

„Nesouhlasím s jeho osobními hodnotami, nesouhlasím s jeho kontakty v podnikatelské sféře a nesouhlasím s jeho aktivitami proti sociálně demokratické straně. Je spousta, spousta věcí, které na osobnosti prezidenta Zemana neobdivuji,“ cituje server někdejšího ministra pro lidská práva alegislativu Jiřího Dienstbiera. „Mně se mi líbí," oponuje europoslanec Jan Zahradil, člen výkonné rady občanských demokratů (ODS). „Já bych pro něj nehlasoval, ale musím přiznat, že se mi líbí jeho osobnost."

Server připomíná, že Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany. Na druhé straně zmiňuje fakt, že v čele České republiky často stály mimořádné osobnosti, jako Tomáš Garrigue Masaryk či Václav Havel. „Zeman je aniti-Havel. Spíše než by se snažil bojovat proti předsudkům, tak je podněcuje, hřímá proti přistěhovalcům a nazývá muslimy zločinci, kteří chtějí zavést právo šaría, místo aby se integrovali,“ vypichuje Politico rozdíly mezi Havlem a Zemanem. Poukazuje také na to, že Zeman už za svoje slova čelil kritice ze strany Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, i od Rady Evropy.

Zahradil, který byl dlouholetým poradcem Klause, a Dienstbier vidí na Zemanovi jednu společnou věc: je to „absolutní individualista". „Řekl bych, že je pravděpodobně nejvíce individualistická osoba, kterou v politice najdete,“ cituje Politico Zahradila. „Je to člověk, který je velice sebejistý," dodává Dienstbier. Oba muži také souhlasí, že Zeman je inteligentní, vzdělaný a výřečný. „Je inteligentní a chytrý," řekl Zahradil s tím, že i přesto používá protiintelektuálskou rétoriku, která mu přináší body.

„Když Zeman v roce 2013 kandidoval na prezidenta a vyhrál, Dienstbier se proti němu postavil, částečně proto, že podle něj Zeman nemá žádné etické limity. Je pragmatický. Pokud vidí, že je něco pro jeho politickou kariéru užitečné, neváhá to použít. Příkladem je migrační krize, která zde neexistuje,“ připomíná také server slova Dienstbiera. Politico cituje i politologa Jakuba Charváta, podle kterého je Zeman „částečně rasistický“. „Myslím, že [antimuslimská rétorika] je také součástí politické kampaně, kterou Zeman a jeho tým vedli během pětiletého funkčního období. Jiní politici jsou mnohem diplomatičtější, ale lidé už to nechtějí slyšet. Zeman nemá důvod být diplomatický. Říká, co lidé chtějí slyšet a jak to chtějí slyšet,“ dodává politolog.

V tom se prý podobá americkému prezidentu Trumpovi. „Byl jedním z prvních světových vůdců, který blahopřál Trumpovi poté, co byl zvolen," připomíná Charvat. „A řekl Čechům, že Trump je stejný jako Miloš Zeman."

Krátce po volbách v USA Zeman řekl novinářům na Pražském hradě: „Oceňuji veřejné vystupování Donalda Trumpa. Mluví jasně, někdy hrubě, ale srozumitelně - a vyhýbá se tomu, čemu se někdy říká politická korektnost,“ cituje Zemana server.

Sám Zeman se odmítl serveru Politico k článku vyjádřit, jeho mluvčí Jiří Ovčáček prý řekl, že nemá čas. Ovčáček však odpověděl na písemné otázky: „Prioritou prezidenta jsou svrchovanost České republiky, svoboda a demokracie. Jeho cílem je sebevědomá země. "

Ovčáček také Politicu napsal, že Zeman je „spokojený, že jeho země je členem EU a NATO", ale že musí usilovat o ekonomické příležitosti, například v Číně, Rusku, Vietnamu nebo Indii. „Pro mě osobně Zeman garantuje suverénní, svobodný a čestný rozvoj země a zároveň zaručuje, že na Pražském hradě je prezident, který opravdu naslouchá lidem,“ dodal Ovčáček.

Témata:  Miloš Zeman Václav Havel Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy