Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkáza v okolí Atén si vyžádala 15 mrtvých. Geolog katastrofu předpovídal

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecko dnes drží smutek za 15 obětí lokálních záplav západně od Atén. Hásiči dnes pátrají po šesti nezvěstných oobách. Média a vědci už hovoří o tom, že následky středečního lijáku zhoršila "desetiletí chaotického urbanismu" a obcházení pravidel územního plánování.

Oblast kolem řeckého hlavního města přitom ještě nemusí být z nejhoršího venku. Na některých místech dnes opět hustě prší a silné lijáky se na jihu Řecka mají podle předpovědí vyskytovat alespoň do víkendu. V Aténách bylo dopoledne kvůli pokračujícím srážkám uzavřeno několik velkých komunikací, napsala agentura AP.

"V tuto chvíli čelíme dvěma proudům, jeden z nich v centru města Mandra stále přináší suť. Máme tady teď bouřku, práce jsou velmi obtížné," řekl pracovník úřadu civilní ochrany. Právě z města Mandra na severozápadním okraji Atén pochází většina z 15 obětí, další byly hlášeny z lokalit Megara a Nea Peramos.

Dnešní vydání řeckých deníků s titulky jako "Proud nezodpovědnosti" a "Nepřírodní katastrofa" upozorňují na spojitost mezi rozsahem živelné pohromy a "chronickým" nedodržováním pravidel územního plánování.

Pro geologa Dimitrise Papanikolaua byly středeční události "ohlášenou katastrofou". Výstavba v zasažených oblastech údajně navzdory doporučením odborníků zablokovala vodní toky. "Na univerzitě jsme město Mandra používali jako vzorový příklad místa s rizikem povodně," řekl geolog řecké agentuře Ana. Prý šlo o "zásah člověka s trestuhodnou neznalostí a lhostejností".

Environmentalista Michalis Petrakis zase zmínil odlesňování kopců kolem řecké metropole po sérii lesních požárů, přičemž i ty jsou často připisovány na vrub bezohledným praktikám ve stavebnictví. Petrakis zdůraznil, že se pohromy podobné té středeční za pozorovaných změn klimatu mohou objevovat znovu.

Témata:  Řecko povodně katastrofy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy