reklama

Sáncheze, který stojí v čele organizace Katalánské národní shromáždění (ANC), poslala španělská soudkyně do vyšetřovací vazby před měsícem spolu s dalším separatistickým vůdcem Jordim Cuixartem. Oba muži, které jejich příznivci označují za politické vězně, jsou ve vazbě kvůli svolání demonstrace v Barceloně na protest proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády.

Cuixart dnes v dopise z vězení prohlásil, že nebude kandidovat v prosincových volbách za žádnou stranu. Na sestavení kandidátek mají strany čas do pátku.

Nejsilnější separatistickou stranou v Katalánsku, která by měla podle posledních průzkumů prosincové volby vyhrát s asi 29 procenty hlasů, je Republikánská levice Katalánska (ERC). Ta zatím neupřesnila, kdo bude stát v čele její kandidátky. Předseda strany a bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, který je ve vězení dva týdny kvůli obvinění ze vzpoury, dnes rozvířil spekulace, že by nemusel být volebním lídrem.

"Nastal čas, aby v čele této země (Katalánska) stála žena," napsal Junqueras v dopise z vězení. Média si to vyložila jako jasný signál, že v čele kandidátky bude generální tajemnice ERC Marta Rovirová. Ta nejprve reagovala nejednoznačně: "V situaci jaké jsme, musíme všichni udělat to, co je třeba". Posléze ale na twitteru napsala, ať nikdo nepochybuje, že lídrem bude Junqueras.